Permainan dalam talian boleh dihentikan dengan pemansuhan netral neutral, ESA memberitahu mahkamah

Kumpulan lobi industri permainan video menyertai tuntutan undang-undang yang bertujuan untuk mengembalikan peraturan netraliti bersih di AS, mengatakan bahawa pemansuhan berkecuali bersih boleh membahayakan permainan dalam talian multiplayer yang memerlukan sambungan internet yang mantap.

Persatuan Perisian Hiburan (ESA) hari ini memfailkan usul untuk cuti untuk campur tangan supaya ia dapat menyokong kes terhadap Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan. Tuntutan yang difailkan oleh gabungan jeneral peguam negara Demokrat, syarikat teknologi seperti Mozilla, dan kumpulan advokasi pengguna, bertujuan untuk membalikkan undi FCC pada Disember 2017 untuk menghapuskan peraturan netraliti bersih.

ESA berkata anggotanya akan dicederakan oleh pemansuhan "kerana Perintah FCC membenarkan ISP mengambil tindakan yang boleh menjejaskan sambungan cepat, boleh dipercayai, dan rendah latency yang penting untuk industri permainan video."

ESA: Netraliti bersih melindungi permainan dalam talian

Peraturan netraliti bersih melarang penyedia perkhidmatan Internet daripada menyekat atau mempercepat trafik Internet yang sah dan menghalang tawaran keutamaan berbayar di mana ISP akan mengenakan bayaran perkhidmatan dalam talian untuk akses yang lebih baik kepada pengguna Internet. Peraturannya secara teknikalnya masih ada di buku sehingga selepas Pejabat Pengurusan dan Anggaran AS meluluskan beberapa "keperluan pengumpulan maklumat yang diubah suai."

Brief ESA yang difailkan di Mahkamah Rayuan AS untuk Litar Daerah District of Columbia, mengatakan bahawa peraturan tanpa larangan dan tidak ada pengertian penting bagi industri permainan video:

Perintah FCC menghapuskan peraturan yang menghalang pembekal jalur lebar daripada menyekat, mempercepatkan, dan sebaliknya mengganggu akses pengguna ke kandungan dalam talian. Tanpa perlindungan ini, ESA dan syarikat-syarikat anggotanya tidak akan mempunyai tuntutan undang-undang yang berkesan terhadap kelakuan penyedia jalur lebar yang merosakkan pengalaman permainan video dalam talian pengguna. Khususnya, pembekal jalur lebar kini dibenarkan untuk melibatkan diri dalam amalan yang merendahkan trafik pengguna. Ini seterusnya boleh membawa kesan besar untuk menikmati permainan dalam talian multiplayer dan perkhidmatan permainan berasaskan awan, yang kedua-duanya memerlukan sambungan latency rendah untuk menyokong interaktiviti yang cepat dan berterusan.

Walaupun penyedia muzik dan penyiaran filem boleh menggunakan penimbal untuk mengira masalah rangkaian, ESA berkata bahawa "permainan tidak boleh dijejaki untuk mengimbangi masalah dengan sambungan jalur lebar."

Tetapi bukan sekadar permainan dalam talian yang ESA bimbang -menghilangkan netraliti bersih juga boleh membahayakan muat turun permainan besar, kata ESA. "Penurunan trafik pengguna juga boleh memberi kesan kepada rangkaian pengedaran permainan, yang bergantung kepada jalur lebar yang mencukupi dan konsisten untuk menyampaikan muat turun fail besar tepat pada masanya," tulis kumpulan itu. "ESA oleh itu menyokong perlindungan internet terbuka yang dapat membantu meningkatkan pertumbuhan, persaingan, dan inovasi dinamik dalam industri permainan video."

ESA mewakili pemain besar dalam industri permainan video seperti Sony, Nintendo, Microsoft, Bethesda, Capcom, Disney, EA, Permainan Epik, Konami, Magic Leap, Nvidia, Ubisoft, Square Enix, dan Warner Bros.

"Para pengguna sepatutnya mematuhi peraturan jalan yang menghalang penyekat, pendakian, dan kelakuan yang ketat," kata Peguam Umum ESA, Stan Pierre-Louis dalam satu pengumuman. "ESA akan membuat kes itu pada bulan-bulan akan datang bagi pihak pembuat permainan Amerika dan pembuat permainan."

Lebih banyak syarikat dalam talian mempertahankan berkecuali bersih

Sebagai intervator dalam kes itu, ESA boleh diwakili dalam hujah-hujah lisan dan akan menyampaikan taklimat untuk menyokong tuntutan mahkamah. ESA akan memainkan peranan yang sama seperti Persatuan Internet, sebuah kumpulan lobi untuk Amazon, Google, Facebook, Netflix, dan syarikat Web lain, yang juga memfailkan gerakan untuk campur tangan minggu ini.

Persatuan Internet ringkas mengatakan pemansuhan berkecuali bersih meninggalkan syarikat dan pengguna Internet dengan "tidak ada tindakan undang-undang yang berkesan terhadap penyedia jalur lebar yang memesongkan persaingan dan menghalang komunikasi dengan menghalang atau menghalang pengguna daripada mencapai kandungan dalam talian pilihan mereka."

Persatuan Internet juga menyatakan bahawa pemansuhan menghapuskan pengawasan FCC mengenai pertikaian pembayaran interkoneksi, yang boleh membahayakan kualiti perkhidmatan dalam talian apabila pembekal kandungan enggan membayar harga ISP permintaan untuk sambungan rangkaian langsung.

Beberapa kumpulan lain memfailkan usul untuk menyokong kes terhadap FCC minggu ini. Mereka termasuk Persatuan Utiliti Penguatkuasaan Kebangsaan, Persatuan Industri Komputer & Komunikasi, dan Penulis Persatuan Amerika, Barat.

FCC, sebagai defendan dalam kes itu, akan disokong oleh peniaga yang menentang peraturan netraliti bersih. Kumpulan lobi yang mewakili setiap penyedia jalur lebar Internet dan mudah alih utama di Amerika Syarikat telah memfailkan usul untuk menyokong FCC dalam kes itu.

Kes itu bertajuk Mozilla Corporation v. Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan dan Amerika Syarikat.

Tonton video itu: Gara-gara game online (Januari 2020).