Menteri Kesihatan Jerman mencadangkan caj anti-vaksin $ 2,790

Jerman, seperti AS, menghadapi kebangkitan campak. Tetapi menteri kesihatan negara tidak mengambil perkara-perkara ringan.

Menteri Kesihatan Jens Spahn mencadangkan selimut denda untuk ibu bapa kanak-kanak yang tidak dapat dikalahkan. Denda berjalan sehingga € 2,500 ($ 2,790). Beliau juga mencadangkan mengharamkan kanak-kanak yang tidak dibazirkan dari semua kemudahan tadika dan penjagaan anak untuk melindungi mereka yang terlalu muda untuk memberi vaksin dan mereka yang mempunyai keadaan perubatan yang menghalang mereka daripada menjadi vaksin.

Dalam temu bual yang diterbitkan pada hujung minggu, Spahn menjelaskan bahawa imunisasi adalah "tanggungjawab sosial," sambil menambah bahawa "vaksin tebusan menyelamatkan penderitaan manusia. Kami melindungi diri kita dan orang lain."

Anti-vaksin anti-vaksin dan ibu bapa yang ragu-ragu tidak baru. Pegawai di New York mengutip denda $ 1,000 pada ibu bapa beberapa kanak-kanak yang tidak dapat dijangkiti di tengah wabak peperiksaan yang berterusan bulan lepas. Walau bagaimanapun, denda hanya digunakan untuk kanak-kanak di kawasan tertentu di pusat epidemik. Cadangan Spahn, sebaliknya, akan melihat denda diturunkan tanpa mengira wabak-dan denda itu lebih berat.

Walaupun cadangan Spahn boleh memukul pembangkang, beberapa pakar kesihatan dan kesihatan awam bersorak. Frank Ulrich Montgomery, ketua Persatuan Perubatan Jerman, memanggil cadangan "langkah penting pada masa yang tepat," contohnya.

Jerman telah mengesahkan dua kali jumlah kes campak setakat ini tahun ini berbanding dengan awal tahun lalu-203 dalam 10 minggu pertama tahun 2019. Pertubuhan Kesihatan Sedunia melaporkan bulan lalu bahawa jumlah kes campak global pada awal tahun 2019 adalah tiga kali ganda apa yang mereka ada pada permulaan tahun 2018.

Seperti di Amerika Syarikat, pegawai kesihatan Jerman menyalahkan kebangkitan semula penyakit mengenai maklumat salah dan ketakutan dari penyokong anti-vaksin.

Tonton video itu: Medical Marijuana - "Ganja Bukan Budaya Kita" (April 2020).